HEP BİR ADIM ÖNDE...
Fen Edebiyat Fakültesi

Fakültemiz Dekani Prof.dr Ş. Teoman Durali İstanbul Medeniyet Üniversitesinde “Felsefenin Neresindeyiz?” Adli Panele Katildi

30/04/2015 19:21:55 - 30/04/2015 19:21:55 - 27541 Okunma

İstanbul Medeniyet Üniversitesinde Sorusuna Cevap Arandı

İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Medeniyet Araştırmaları Merkezi (İSMAM) Serbest Felsefe Kürsüsü, 24 Nisan 2015 tarihinde “Felsefenin Neresindeyiz?” sorusuna cevap aramak amacıyla bir panel düzenledi. Kırklareli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Teoman Duralı’nın konuşmacı olarak katıldığı seminerde Duralı; felsefe tarihi, felsefe ile din, felsefe ile bilim ilişkisini ele alarak günümüz toplumunda felsefenin ne durumda olduğuna yönelik konuyu geniş bir perspektifle aktardı.

“Bilim felsefeyle birlikte dünyaya gelmiştir” diyerek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Duralı, seminerde şu değerlendirmelerde bulundu:

“Felsefe sahasına kimseyi karıştırmıyor. Duyguların en ateşli kesimi olan din bir duygu işidir. Ve madem felsefe salt düşünce üzerinde temellenmiştir. O halde din felsefeye girmez. Felsefe de dine karışmaz. Bu da çok önemli noktadır. Din ile felsefe çatışmaz. Bu yalandır. Tek bir yerde çatışma çıkabilir. Bu da felsefenin çok ama çok önemli kesimi olan ahlak ’ta kendini gösterir. Din, felsefeye haddini aşmamasını telkin eder ahlakta.

Felsefe ile bilim evli bir çift gibi birliktedir. Kendi başlarına bir yapıları vardır ancak öylesine birdirlerdir ki bu yapıları birbirinden ayırt edemiyorsunuz. Bir bütün olarak görmeniz gerekiyor. Ve bilimsiz felsefe olamayacağı gibi felsefesiz de bilim olmaz. Çünkü bilime kavramları veren felsefedir. Kavramları inşa etmek için ihtiyaç duyduğu malzemeyi de bilimden alır. Felsefe malzemesini bilimden alır. Metafizikte bunları işler ve tekrar bilime verir. Bu süreç dönen çark gibidir”.

Duralı: “Felsefe ile Bilim Ölmüştür”

Günümüzde bilim ile kastedilenin aslında teknoloji olduğunu söyleyen dolayısıyla bilimin yapılmadığını yapılanın ise teknoloji olduğunu ifade eden Duralı “Felsefe-bilim teoriktir. Merakı gidermeye hizmet eder. Teknoloji ise iş görmeye ihtiyacı gidermeye yöneliktir” dedi.

Prof. Dr. Duralı: “Günümüz felsefesinde geçmiş bilgiler (felsefe tarihi) öğretiliyor. Günümüzde yeni bir şeyler ortaya konmuyor. Yeni bir şey ortaya konmadığında da cambazlıklar yapılıyor. Analitik felsefedir, vs gibi çeşitli felsefe dalları ortaya konuyor. Bunlar maskaralıktan başka bir şey değildir. Bizim şu an öğrettiklerimiz gösterdiklerimiz geçmiş başarılardır. Bilgi öğretisi, varlık öğretisi ve ahlakla ilgili geçmişte neler yapılmışsa bunlar aktarılıyor. Muhammed İkbal, Karl Jaspers, Martin Heidegger gibi filozofların ölümleriyle birlikte felsefe de ölmüş-sona ermiştir” diyerek konuşmasını noktaladı.

 

 

FEF TEOMANDURALI

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.