HEP BİR ADIM ÖNDE...
Fen Edebiyat Fakültesi

Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı’Ya Fahri Doktora Payesi Takdim Edildi

11/04/2017 16:04:30 - 11/04/2017 16:04:30 - 34097 Okunma

Fakültemiz Kurucu Dekanı, Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ş. Teoman DURALI'ya Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Senatosu tarafından 06/04/2017 tarihinde yapılan tören ile Fahri Doktora payesi verildi. 

Törene, Zonguldak Valisi Ali Kaban,  TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Zonguldak Başsavcısı Hüsnü Hakan Yağız, BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, BEÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. M. Haluk Güven, Prof. Dr. K. Varım Numanoğlu, Prof. Dr. Ş. Hakan Kutoğlu, Zonguldak İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı, BEÜ Senatosu üyeleri,  Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı’nın yakın dostları, BEÜ akademik ve idari personeli,  ve öğrenciler katıldı. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törende ilk olarak “Bir Üstad, Bir Filozof: Teoman Duralı” başlıklı, panel gerçekleştirildi. Prof. Dr. Ş. Teoman Duralı’nın öğrencilerinin gerçekleştirdiği panelde Prof. Dr. Çiğdem Dürüşken moderatör, Prof. Dr. Cengiz Çakmak, Prof. Dr. Ayhan Bıçak, Prof. Dr. M. Oktay Taftalı, Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu konuşmacı olarak yer aldı. Duralı’nın akademik hayatı, çalışmaları ve öğrencileriyle anılarının paylaşıldığı panel sonunda protokol üyeleri tarafından konuşmacılara gerçekleştirilen panel ve günün anısına teşekkür plaketi takdim edildi.

“Bir Üstad, Bir Filozof: Teoman Duralı” başlıklı panelin ardından Bülent Ecevit Üniversitesi tarafından hazırlanan ve Prof. Dr. Ş. Teoman Duralı’nın kaleminden çıkan hayat öyküsünün anlatıldığı kısa film salonda bulunan herkese duygu dolu dakikalar yaşattı.  

Beğeniyle seyredilen kısa filmin ardından Duralı’nın yakın dostları Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Prof. Dr. Şafak Ural ve Prof. Dr. Durmuş Günay, Duralı’nın akademik ve düşünür kişiliği ile eserleri hakkında görüşlerini dile getiren konuşmalar yaptılar. Teoman Duralı’nın öğrencisi olan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. İbrahim Kalın’ın hocasına hitaben yazmış olduğu mesaj okundu. Kalın mesajında şunları söyledi: “Teoman Duralı Hocama…Talebesi olmaktan onur duyduğum, Bize tefekkürün heyecanını ve nâmusunu öğreten, Dünyaya nereden ve nasıl bakmamız gerektiğini gösteren, Akıl ile erdemi, mantık ile vicdanı, düşünce ile duyguyu birleştiren, Tecessüs ruhumuzu kamçılarken bizi hep iyi insanlar olmaya sevkeden, “Kâmus, nâmustur” diyerek güzel Türkçemizin imkan ve kabiliyetlerinden taviz vermeyen, Bilim, fikir ve irfan dünyamızda mümtaz bir yere sahip olan Teoman Duralı hocamıza sevgi ve hürmetlerimi arz ediyorum. Hocamıza fahri doktora ünvanını layık gören Bülent Ecevit Üniversitesi’ne teşekkürlerimi sunuyorum. Muhterem Hocamıza sağlıklı, uzun ve bereketli ömürler diliyorum.”

Konuşmaların ardından kürsüye gelen Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer, BEÜ Senatosunun aldığı Prof. Dr. Ş. Teoman Duralı’ya Fahri Doktora Payesi verilmesi ile ilgili kararını okudu. Türkiye’de genel olarak Felsefenin özel olarak da Bilim Felsefesi araştırmalarının merkezî bir yer edinmesinde Prof. Dr. Ş. Teoman Duralı’nın çok önemli bir yeri olduğuna vurgu yapılan kararda şunlar yer aldı: “28 Nisan 2016 tarihinde toplanan BEÜ Senatosu tarafından Türkiye akademik hayatında ilk defa olarak Biyoloji Felsefesi çalışmalarını başlatan, Türkiye’de genel olarak Felsefenin özel olarak da Bilim Felsefesi araştırmalarının merkezî bir yer edinmesini sağlayan araştırmalar yapan, ayrıca günümüz küresel medeniyetini sistematik ve felsefi açıdan çözümleyerek ve yorumlayarak Türk entelektüel kamuoyunun konuyla ilgili perspektifini zenginleştiren, Türkiye’deki farklı üniversitelerde felsefe bölümlerinin kurulmasına önderlik eden, Türk düşünce hayatında etkili olan pek çok ismi yetiştiren, uluslararası felsefe camiasında Türkiye’yi başarıyla temsil eden, çıkardığı dergi ve yayımladığı felsefe eserleriyle felsefi kültürün etkinlik alanını artıran, özellikle Türkçe felsefe dilinin inşasında ürettiği yeni kelimeler yanında klasik Türkçenin felsefi sözcük dağarcığının felsefe diline kazandırılması yönünde çaba gösteren, kısaca yerli Türk felsefesinin imkânlarını, dersleri, eserleri, öğrencileri ve fikirleriyle gösteren Prof. Dr. Şaban Teoman DURALI’ya fahri doktora payesi tevcihine karar verdi.” Fahri Doktora Payesi verilmesi ile ilgili kararını okuyan Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer, Prof. Dr. Ş. Teoman Duralı’yı doktora payesini takdim etmek üzere sahneye davet etti.

Fahri doktora belgesini alan Prof. Dr. Ş. Teoman Duralı kendisine takdim edilen fahri doktora payesi için başta Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer şahsında, BEÜ Senatosu üyelerine, tüm akademik personele ve törene iştirak eden öğrencilerine ve arkadaşlarına şükranlarını sundu.

 

fef teoman duralı fahri doktora

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.