09/09/2022 16:54:34 - 09/09/2022 16:54:34 - 702 Okunma

2022 DGS ile Fakültemize çevrimiçi (online) kayıt yaptıracak olan öğrencilerimizin sınıf intibaklarının ivedi bir şekilde yapılabilmesi için aşağıda yer alan ders muafiyet başvuru formu ve ilgili belgeleri 15 Eylül 2022 tarihine kadar ogr01@klu.edu.tr e-posta adresine göndermesi, belgelerin asıllarını ise 30 Eylül 2022 Fakültemiz Öğrenci İşleri Bürosu'na teslim etmesi gerekmektedir.

 

Ders Muafiyeti Başvuru Belgeleri:

1- Ders Muafiyeti Başvuru Formu (tıklayınız),

2- Transkript Belgesi (e-devlet çıktısı)

3- Onaylı ders içerikleri 

 

 

 

Ders muafiyeti ile ilgili detaylı bilgi aşağıda yer almaktadır.

Kırklareli Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Programları Muafiyet ve İntibak İşlemleri Yönergesi

Başvuru

MADDE 5 - (1) Muafiyet ve intibak başvuru esasları aşağıdaki şekilde yapılır.

a) Üniversiteye başvurular, öğrencinin ders kaydını yaptırdığı ilk yarıyılın/yılın ikinci haftasının sonuna kadar ilgili birime yapılır. Hazırlık öğrencileri ise yeterlik sonuçlarının açıklanmasından itibaren iki hafta içerisinde ilgili birime intibak başvurusu yapmalıdır. Yabancı dilde yeterlilik alamayarak hazırlık okuyan öğrenciler için, ilgili sınıfın başarılmasından sonraki yarıyıl/yılda yukarıdaki koşullar uygulanır.

b) İleriki yarıyıl/yıllarda sadece eğitim-öğretim programlarına sonradan konulacak derslere ilişkin muafiyet talepleri yapılabilir. Bunun dışında, muafiyet talebi ya da yapılmış olan intibak işlemlerinin iptaline veya değişikliğine yönelik istemde bulunulmaz.

c) Başvuru şahsen veya resmi vekiller tarafından yapılmalıdır. İlk kayıt yarıyılındaki, yukarıda belirtilen başvuru süresi dışında (kaydını donduran ve izinli sayılan öğrenciler hariç) yapılan başvurular kabul edilmez.

ç) Öğrencilerin, başvuru dilekçelerinde alıp da başarılı oldukları derslerden hangilerinden muaf olmak istediklerini açıkça belirtmeleri gerekir.

d) Başvuru dilekçesinin ekine daha önce öğrenim görülen yükseköğretim kurumu tarafından onaylanmış (mühürlü, kaşeli ve imzalı) ders içerikleri ve not belgesi (transkript) eklenmesi gerekir. Söz konusu belgelerin fotokopi, faks, onaysız belge ve eksik belge olması durumunda başvuru işleme alınmaz.

e) YÖK tarafından denkliği tanınmayan yurtdışındaki Üniversitelerden alınan dersler için muafiyet ve intibak işlemi yapılmaz.

f) Açık ve Uzaktan Öğretim Fakültelerinde öğrenim görülen dersler için (Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Türk Dili, Yabancı Dil ve Bilgisayar dersleri hariç) muafiyet ve intibak işlemleri yapılmaz ancak yatay ve dikey geçişlerde bu hüküm uygulanmaz.

g) Aynı anda bir ön lisans ve lisans öğrenimine devam eden öğrenciler, kayıtlı olduğu programlardan birinden almış oldukları dersleri, diğer programın eşdeğer derslerine karşılık muafiyet talebinde bulunamazlar.

ğ) Bitirilen programdaki stajlardan kısmen veya tamamen muaf olunabilir. Aynı düzeye veya eşdeğer mesleki tanıma sahip olmayan programlarda yapılan stajlar için muafiyet talepleri kabul edilmez.

Muafiyet ve İntibak ile İlgili Hususlar

MADDE 6 - (1) Muafiyet ve intibak ile ilgili hususlar aşağıda belirtilmiştir.

a) Muafiyet başvuruları, ilgili bölüm/program Muafiyet ve İntibak Komisyonları tarafından değerlendirilir ve ilgili birim yönetim kurullarınca karara bağlanır.

b) Birim Muafiyet ve İntibak Komisyonları, öğrencinin muafiyet istediği dersler ile ilgili gerekli incelemeleri yaparak, yarıyıl gözetmeksizin daha önce alınan, başarılı olunan ve muafiyet talep edilen tüm dersler için kararını bir kerede verir.

c) (Değişik S.K. 05.10.2017 - 84) Muafiyet istenen dersin zorunlu veya seçmeli ders olmasına bakılmaksızın, bölüm/program eşdeğerliği dikkate alınarak başarılı olmak şartıyla, ders içeriği uyumuna/yeterliliğine ve AKTS kredisine (eşit veya yüksek) göre karar verilir. AKTS kredisi uyumsuzluğunda, ders saati/yerel kredisi uyumunun/yeterliliğinin kullanılması konusunda Birim Yönetim Kurulu yetkilidir.

ç) (Değişik S.K. 05.10.2017 - 84) Bu maddenin (c) bendi kapsamında, AKTS kredisi dışında farklı bir uygulama yapıldığında (yerel kredi/ders saati) Rektörlüğe bilgi verilir.

d) Birden fazla kez tekrarlanan dersler için en son alınan başarı notu muafiyet değerlendirmesine esas alınır.

e) İçerikleri üniversitelere göre değişmeyen Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili, Yabancı Dil ve Bilgisayar dersleri bazı üniversitelerde kredisiz, bazılarında kredili olabildiğinden dersleri alıp başarı göstermiş öğrencilerin muafiyet işlemleri, kredi uyumuna bakılmaksızın yapılır ve AKTS kredisi verilir.

f) Muafiyet ve İntibak komisyonunun önerisi üzerine birim yönetim kurulunca tanınarak muaf tutulan derslerin muafiyet işlemlerinde harfli not muafiyeti uygulanır. Muaf olunan derslerin notları, Genel Ağırlıklı Not Ortalaması (GANO) hesabında değerlendirmeye alınır.

g) Muafiyet talebi ilgili yönetim kurulu tarafından karara bağlanıncaya kadar öğrenciler, muafiyet talebinde bulunduğu ders/derslere devam ederler. Öğrencilerin muafiyet ve intibakları ile ilgili işlemler dekanlık/enstitü/müdürlüğe başvuru süresinin bitiminden itibaren iki hafta içinde sonuçlandırılır.

ğ) Muaf olunan derslerin AKTS kredi toplamı, ilgili programın ders programındaki derslerin toplam AKTS kredisinin % 50’sini geçemez. Muafiyet talep edilen derslerin AKTS kredileri, toplam ders AKTS kredilerinin yarısından fazla ise öğrencinin talebi doğrultusunda; şayet öğrencinin böyle bir talebi yoksa öğrencinin almış olduğu en yüksek nottan başlayarak, muaf olunacak dersler belirlenir. İstisnai durumlarda bu oranın arttırılmasına Birim Yönetim Kurulu karar verir.

h) Eşdeğer sayılması istenen bir dersin adının, eşdeğer sayılacak ders ile birebir aynı olması gerekmez. Ders değerlendirmesinde, dersin içeriğinin eşdeğer; AKTS kredisinin ise eşit veya daha fazla olması gerekmektedir.

ı) Yatay geçiş yoluyla kayıt yapılan ve geçiş yapmadan önceki yükseköğretim kurumundan alınarak başarılı olunan derslerin muafiyet taleplerinde; birden fazla dersin bir derse eşdeğer sayılması durumunda bu derslerin kredisine göre ağırlıklı not ortalaması alınarak intibak yapılır. Bir dersin içeriğinin, birden fazla derse eşdeğer sayılması durumunda, dersin AKTS kredileri göz önünde bulundurularak geçer not eşdeğer derslerine verilir. Bununla birlikte, yatay geçiş ile gelen öğrencilere, muaf olunan ders sayısı ile ilgili "Kırklareli Üniversitesi Yatay Geçiş Uygulama Esasları" hükümlerine göre uygulama yapılır.

i) Muafiyeti, ilgili yönetim kurulunca uygun görülen öğrencilerden;

1- (Değişik S.K. 05.10.2017 - 84) Daha önce herhangi bir yükseköğretim kurumunda öğrenim görerek, üniversitemize yeni kayıt, yatay geçiş veya dikey geçişle gelen öğrencilerin daha önce öğrenim gördüğü üniversitede okudukları ve başarılı oldukları dersleri kredi ve içerik bakımından uygunsa muaf sayılır ve bu derslere ilişkin daha önce alınan notlar transkripte işlenir. Harf notu olmayan dersler için, öğrencinin başvuruda bulunduğu tarih ve yarıyıl genel akademik not ortalaması dikkate alınarak, ilgili intibak komisyonu tarafından harf notu takdir edilir.

2- Öğrencilerin daha önce aldıkları ders, dersi aldıkları Yükseköğretim Kurumunun ölçme ve değerlendirme sistemine göre “Başarılı” olarak değerlendirilmiş ise muaf edilebilir. “Başarısız” derslerin muafiyet değerlendirmesi yapılamaz. “Başarılı” değerlendirmesine sahip değilse, öğrenci önceki aldığı dersten devam almış olsa bile, Üniversitemizdeki ilgili eşdeğer derse ilk kez kayıtlanması ve devam etmesi gerekir.

3- Daha önce Kırklareli Üniversitesinde öğrenim gören öğrenciler için ilgili yönetim kurullarınca muafiyetleri kabul edilen derslerin notları, daha önce aldıkları harf notları olarak işlenir ve GANO hesaplanmasında değerlendirmeye katılır.

4- Dikey geçiş ile lisans programlarına yerleşen öğrencilerin diploma programından mezuniyet koşullarını sağlamaları halinde, lisans not ortalamaları ön lisans programında alarak lisans programında intibakı yapılan dersler ile lisans eğitimi sırasında aldıkları dersler üzerinden hesaplanır.

5- (Değişik S.K. 05.10.2017 - 84) Öğrenciler DD ve DC harf notlu derslerden muaf sayılabilir. Öğrenciler DD ve DC harf notlu dersler için genel not ortalaması 2.00’nin altında ise o derslerden başarısız, genel not ortalaması 2.00’nin üzerinde ise ilgili intibak komisyonu tarafından o derslerden başarılı sayılabilir. Öğrenciler, mezuniyet için alınması gereken kredi yükünün en fazla % 50’sinden muaf edilebilirler.

6- Öğrenci, Kırklareli Üniversitesinde harfli sisteme tabi olması durumunda; bu derse ait muafiyet notu, 100’lük sistemdeki not karşılığı 40 ve daha düşük not alınmış ise muaf sayılmaz.

j) Yapılan muafiyet/intibak sonuçlarına itirazlar, muafiyet işleminin kesinleşip öğrenciye bildirildiği tarihten itibaren en geç 2 hafta içinde ilgili dekanlık/müdürlüğe yapılır.

k) Öğrencilerin intibak işlemlerinde, öğrencilerin diğer yükseköğretim kurumlarında 100'lük sistemde aldıkları notların 4'lük sisteme dönüştürülmesinde YÖK’ün 4'lük Sistemdeki Notların 100'lük Sistemdeki Karşılıkları Tablosu esas alınarak yapılır.

DGS DERS MUAFİYET

Facebook Twitter Google Plus
Bilgi Yönetim Sistemi
Erasmus Koordinatörlüğü
Bologna Eşgüdüm Koordinatörlüğü
Elektronik Belge Yönetim Sistemi
Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı
Performans Analiz Sistemi
Öğrenci E-posta Girişi
Personel E-posta Girişi
Trakya Üniversiteiler Birliği
Kalite Geliştirme Koordinatörlüğü
KLU Mezunlar Portalı
Öğrenci Bilgi Sistemi