HEP BİR ADIM ÖNDE...
Fen Edebiyat Fakültesi

"sancak Bölgesi Osmanli Kültür Mirasi: Novi Pazar Hazire Şâhideleri" Kitabinin Tanitimi Yapildi

12/10/2023 14:31:55 - 12/10/2023 14:31:55 - 497 Okunma

Üniversitemiz akademisyenleri ve Sırbistan Türkiye Mezunları Derneği üyelerinden oluşan proje ekibi tarafından hazırlanan ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) destekleri ile yayımlanan “Sancak Bölgesi Osmanlı Kültür Mirası: Novi Pazar Hazire Şâhideleri” kitabının tanıtımı Boşnak Millî Konseyinin (BNV) Sırbistan Novi Pazar’daki merkezinde düzenlenen panelde gerçekleştirildi.

Panele; Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut AYAR, Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Faruk DOĞAN, Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Tarık ÖZÇELİK, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Yasin YAYLA, Tarih Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Halil İbrahim EROL, Rektörlük Türk Dili Bölümünden Öğr. Gör. Dr. Ensar ALEMDAR, ilgili proje araştırmacılarından Nesib PEPIĆ, Türkiye’nin Novi Pazar Başkonsolosu Osman PEŞMEN, TİKA Belgrad Koordinasyon Ofisi Koordinatörü Mehmet Mete ANAÇ, Türkiye Mezunları Derneği (ASMAT) başkanı Nazim LIČINA, Boşnak Milli Konseyi başkanı Misala PRAMENKOVIĆ ve başkan yardımcısı Fuat BAČIČANIN ile çok sayıda davetli katıldı.

Osmanlı'nın bölgede kaybolmaya yüz tutan kültür mirasının korunması amacıyla, Sancak Bölgesinin merkezi konumundaki Novi Pazar’da toplam dokuz caminin hazirelerinde bulunan 320 mezar taşı okunarak çeviri yazıya aktarıldı. Mezar taşları daha sonra Boşnakçaya tercüme edilerek TİKA’nın destekleri ile kitap hâline getirildi ve araştırmacıların kullanımına sunuldu.

Programda yapılan konuşmalarda Osmanlı mirası açısından Novi Pazar’ın zenginlikleri, mezar taşlarındaki sembollerin ifade ettiği manalar, söz konusu kitabın hazırlık süreci ve kitapta yer alan mezar taşlarından bazı örnekler üzerinde duruldu.

TİKA FEF KLU NOVİPAZAR

Facebook Twitter Google Plus
.
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.